Samstag, 2. Juli 2011

Rulada cozonac cu mac


 Aceasta reteta este una din favoritele mele si nu numai.Fetele prietenului meu sunt atat de innebunite dupa rulada cu mac incat asociaza deja numele meu cu ea!
  Si acum sa incepem cu ingredientele:

Pentru aluat:
  1. lapte 70 ml
  2. unt 125g-cam jumate de pachet
  3. oua- 4 galbenusuri
  4. faina 700g
  5.  zahar 100g pentru framantat
  6.  drojdie 30g,adica cam un pachetel
  7.  coaja rasa de la o lamaie 
  8. ulei 2 linguri
  9. apa 50ml
  10. 2 pliculete zahar vaniliat si un varf cutit sare 
 Pentru umplutura:
-mac 300g
-lapte 250 ml
-zahar 5 linguri
-o esenta vanilie
-stafide

Prima data facem aluatul.Luam un vailing de plastic mai mare,in care punem faina,iar in mijlocul ei facem ca un culcus si punem inauntru drojdia cu foarte putin lapte si 2 lingurite zahar.  Amestecam totul ,rezultand astfel maiaua.Apoi acoperim cu un praf de faina si lasam sa stea la dospit cam 10 minute.



In timp ce dospeste ,intr-un bol separat ,amestecam galbenusurile cu zaharul ramas ,untul, zaharul vaniliat,uleiul si sarea.
Continutul bolului il turnam peste maiaua dospita,cate putin,nu totul dintr-odata  si amestecam usor cu o lingura cu coada lunga.Deasupra mai turnam apa cu laptele si incepem sa framantam cu mana,pana iasa un aluat de o consistenta mai solida,ca in poze.




Lasam aluatul sa creasca cam 30 sau 35 de minute,acoperit cu un prosop curat de bucatarie,pana cand se face ca si in poza :
Intre timp,ca sa nu pierdem vremea,pregatim intr-o cratita mai adanca si neaderenta :macul cu lapte ,zahar ,vanilie esenta si eventual stafide sau coaja rasa de lamaie si punem pe plita sa fiarba putin ,la temperatura mica,pana scade  laptele.


 Odata aluatul crescut,il impartim  in 3 masuri,inegale sau egale,si intindem cu sucitorul,apoi adaugam macul in strat gros si rulam .Rulada o asezam intr-o tava pe care in prealabil am asezat o foaie de copt(e cel mai usor).Inainte de a baga tava in cuptor ,ungem cozonacul cu galbenus de ou.Preferabil e sa se foloseasca o  pensula de silicon,deoarece nu lasa peri ca si cele din plastic.



In cuptorul electric  incalzit in prealabil la 180 de grade  ,rulada se lasa cam 20 -25 minute,pana se rumeneste ,numai cu grija sa nu se arda.

In speranta ca va va placea acesta reteta,va doresc pofta buna...mmmm!

  


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Kommentar veröffentlichen